sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Lakritsijäätelö

Rakastan jäätelöä, se maistuu vaikka kylmimpänä talvipäivänä (tietysti sisätiloissa ;)). En ole kuitenkaan kauheasti harrastanut jäätelöntekoa ja olen siinä siksi epävarma. Äitini sattui mainitsemaan viime viikonloppuna, että hänen tekee mieli salmiakkia, joten päätin tarttua härkää sarvista ja kokeilla tätä jäätelöohjetta, jota olen jo kauan halunnut testata. Kokeilun palkintona oli ihanan makuinen jäätelö, lakritsi todellakin maistui siinä! Ohjeen nimi oli kyllä jäädyke, mutta koostumus oli lähinnä jäätelönkaltainen, pehmeä kuten italialaiset jäätelöt.

Lakritsijäätelö

Tee ensin lakritsikinuski:
100g lakupaloja
100g turkinpippureita
1 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria

Hienonna turkinpippurit ja lakupalat yhdessä veden kanssa monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Kuumenna liemi kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes liemi on sileää. Älä keitä seosta, silloin se kiteytyy. Mahdolliset sattumat voi siivilöidä pois, tosin itse en jaksanut, kun ajattelin, etteivät ylimääräiset lakupalat ketään haittaa.
Keitä kerma ja sokerit toisessa kattilassa hiljaa sekoittaen, kunnes seos on paksua ja kiiltävää. Sekoita molemmat liemet yhteen ja anna jäähtyä.

Lakritsajäätelö
4dl kuohukermaa
2 keltuaista
1 1/4 dl tomusokeria
1-2 tl vaniljasokeria
1 annos lakritsikinuskia

Vaahdota kerma. Vatkaa keltuaiset, vaniljasokeri ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoita vaahdot keskenään. Kääntele noin 2/3 lakritsakinuskista seokseen. Kaada vuokaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Oma jäätelöni oli 5 tuntia ja se suli huoneenlämmössä nopeasti, joten jäätyminen saattaa kestää kauemmin kuin 4 tuntia. Jos jäädyke on ehtinyt kovettua kunnolla, ota se pehmenemään huoneenlämpöön 20-30 minuuttia ennen tarjoilua. Lopun lakritsakinuskin voi käyttää jäätelön kastikkeena, mutta minusta jäätelö oli jo itsessään tarpeeksi vahvaa. Ylimääräisen kinuskin voi syödä vaikka vaniljajäätelön kanssa tai käyttää uuden jäätelön tekemiseen. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti