maanantai 25. marraskuuta 2013

Valkosipulipatongit

Tein valkosipulipatonkeja viimeksi halloweenina. En kauhean paljon ole leipää tehnyt, mutta nämä patongit ovat todella hyviä; sain ohjeen äidiltäni, kun halusin kokeilla patongin leivontaa. Näiden väliin voi laittaa muutakin tuorejuustoa kuin valkosipulia, ihan makunsa mukaan, tai jättää juusto kokonaan pois.

Valkosipulipatongit (10-12 patonkia)

Taikina:
1 l vettä
2 pkt/ 100g hiivaa
4 tl suolaa
4 rkl sokeria
n. 24 dl jauhoja ( laitan yleensä 20 dl hiivaleipäjauhoja ja sen jälkeen vehnäjauhoja, mutta voi käyttää pelkästään hiivaleipäjauhoja tai sämpyläjauhoja etc...)
8 rkl öljyä
Täyte: 2 pkt (à 200g) valkosipulituorejuustoa

Liuota hiivat kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola ja sokeri. Lisää jauhoja sen mukaan kuin tarvitsee. Lisää viimeisenä öljy ja alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitossa noin tunnin ajan.
Jaa kohonnut taikina 4-6 osaan. Taikinaa kannattaa vielä hieman vaivata. Kauli yksi osa kerrallaan taikina suorakulmion muotoiseksi levyksi (leveyssuunnalta pidempi) jauhotetulla alustalla. Levitä taikinalevylle valkosipulituorejuustoa. Kääri taikina pituusssuunnassa rullaksi. Pyörittele taikina tasaiseksi rullaksi ja leikkaa kahteen tai kolmeen osaan, jotta patongit mahtuvat pellille. Anna patonkien kohota pellillä pyyhkeen alla puoli tuntia. Voitele patongit vedellä, leikkaa veitsellä viiltoja ja paista kiertoilmalla 200 asteessa (normaalilla lämmöllä 225 asteessa) 15-20 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti