torstai 1. toukokuuta 2014

Donitseja vappuna!

Sain viimein kokeiltua uutta donitsivuokaani, kun tein ensimmäistä kertaa donitseja vapun kunniaksi! ^^ Olin ostanut donitsivuoan käydessäni Helsingissä Bake & Party -leivontaliikkeessä. Olen vaikka kuinka pitkään halunnut kokeilla vuokaa, mutta en vain ole ehtinyt.
Tähän reseptiin tarvitaan Wiltonin donitsivuokaa, jonka siis ostin sieltä kaupasta. Syvennyksiä oli kuusi ja ne olivat sydämenmuotoisia. Vuoka löytyy luultavimmin muistakin leivontaliikkeistä tai nettikaupoista.
Kokeilin vuoan pakkauksessa ollutta donitsiohjetta ja kuorrutin sitten suklaalla. En mitannut suklaata, joten ohjeessa on vain arvio, tee lisää, jos loppuu kesken. :)
Taikina oli hyvä ja pehmeä, tosin kaipasin siihen enemmän makua, taidan seuraavaksi kokeilla laittaa kardemummaa taikinaan. Ja ohje hieman fuskasi, siinä luki, että tulisi 24 donitsia, mutta minulla tuli vain 15.. Donitsit kannattaa syödä mahdollisimman pian valmistamisen jälkeen, me syötiiin ne heti. ^^
Ohje oli englanniksi, ja siihen kuului sellaista kuin buttermilk, joka on ilmeisesti jonkinlaista piimää. Laitoin kuitenkin maustamatonta jogurttia ja donitseista tuli oikein hyviä. Jätän reseptiin cup-mitat sen takia, että itse ainakin laitoin jogurtin cup-mitan mukaan, jotta tulisi mahdollisimman oikea määrä. Meillä on sellaisia 2,5 dl-mittoja, joissa toisella puolella on cup-mitat, joten sellaista kannattaa käyttää, jos on tai löytää.
Mutta, kannattaa kokeilla, olivat hyviä donitseja ja myös kivoja kun pystyi paistamaan uunissa. :) Hauskaa vappua! ^^

Suklaakuorrutteisia donitseja (n. 15)

Donitsitaikina:
2 cup / 3dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl muskottipähkinäjauhetta
1 tl suolaa
3/4 cup / n. 1,1 dl sokeria
3/4 cup / n. 1,1 dl maustamatonta jogurttia
2 kevyesti vatkattua munaa
2 rkl sulaa voita
Kuorrute:
n. 5 palaa Panda tummaa suklaata (= n. 30g)
n. 6 riviä Panda maitosuklaata (= n. 100g)
Koristeluun:
Esim. valkosuklaata, lakritsiströsseleitä tai kirjavia strösseleitä (lakritsiströsselit antoivat voimakkaan maun, kannattaa kokeilla!)

Siivilöi kulhoon ensin 1 dl vehnäjauhoja. Siivilöi siihen leivinjauhe ja sekoita. Siivilöi muskottipähkinä ja suola, sekoita välillä ja siivilöi sitten loput jauhot ja sekoita. Siivilöi sokeri ja sekoita kunnolla kaikki keskenään.
Vatkaa munat kevyesti käsin, sulata voi. Kaada kuiviin aineisiin jogurtti, vatkatut munat ja sula rasva. Sekoita vain siihen asti, kunnes kaikki ainekset ovat kunnolla sekoittuneet.
Voitele donitsivuoan syvennykset. Laita taikinaa syvennyksiin ruokalusikoilla suunnilleen puoleenväliin asti (tulee 1-2 rkl taikinaa per syvennys). Paista donitseja 218 asteessa 4-5 minuuttia (minulla oli ehkä 5-6 minuuttia). Donitsit ovat kypsiä, kun taikina "pomppaa takaisin" kun sitä sormella kevyesti tökkii, eli se on kimmoisaa. Anna jäähtyä vuoassa kolme minuuttia ja ota sitten donitsit pois. Rasvaa vuokaa vähän uudestaan ja toista edelliset kohdat, kunnes taikina on loppu.
Tee kuorrute. Sulata suklaa vesihauteessa. Jos koristelet valkosuklaalla, sulata vähän valkosuklaata mikrossa.
Kasta donitsien yläpuoli suklaassa, anna valua hetki ja laita lautaselle, Vedä valkosuklaaraitoja tai ripottele strösseleitä.
Me söimme donitsit heti, kun suklaa oli tahmeaa, mutta voi sen antaa jähmettyäkin vähän. Tosin taikina on varmaan parempi, jos sitä ei laita jääkaappiin.


 
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti