maanantai 29. helmikuuta 2016

Papan rahkapiirakka moneen makuun (GL)

Tämä ohje on isäni (eli pappa, kuten häntä kutsutaan kotona :D) kehittämä. En muista millaiselta ohje on alun perin näyttänyt, mutta tätä on aina muokattu tarpeen mukaan, niin että sopii vaikka mihin ruokavalioon. :)
Laitan tähän gluteenittoman, lähes sokerittoman ja vähäjauhoisen version, mutta myös hieman muita variaatiomahdollisuuksia, niin että sopii esim. vegaaneillekin. Eri variaatioita voi myös yhdistellä keskenään, riippuen millaisen piirakan tarvitsee.
Mutta ihan mahdottoman hyvä, tekipä millä versiolla, että ei kun kokeilemaan eri mahdollisuuksia! :)

Piirakka kannattaa tehdä edellisenä päivänä, jotta mausteet tulevat paremmin esiin.

Papan rahkapiirakka

Pohja:
2 1/2-3 dl mantelirouhetta (rouhin yleensä itse kokonaisista manteleista)
1/2 dl GL-kaurajauhoja
1 (reilu) rkl kardemummaa
1/2 tl leivinjauhetta
3/4 dl stevia sokeria (Dansukker)
125g sulaa rasvaa

Täyte:
1 prk (250g) maitorahkaa
200g vadelmia (sulatettuja)
2-3 pisaraa steviaa (nestemäistä)

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja lisää hieman jäähtynyt rasva. Sekoita ja taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan (läpimitta 27 cm). Paista pohjaa uunissa 200 asteessa 10 minuuttia. Soseuta sulaneet vadelmat esim. sauvasekoittimella. Lisää rahka ja stevia, sekoita ja kaada pohjan päälle. Paista 200 asteessa vielä 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti seuraavana päivänä.

Variaatioita:

Normaali versio:
Vaihda GL-kaurajauhot grahamjauhoihin (sama määrä) ja laita stevia sokerin sijaan 1 dl sokeria, makeuta täytekin maun mukaan tavallisella sokerilla. Tai sitten voit tehdä seuraavan pohjaversion:
100g rasvaa
3 dl grahamjauhoja
1 dl sokeria/fariinisokeria/ruokosokeria
1 rkl kardemummaa
1/2 tl leivinjauhetta
Tee ohje muuten samalla tavalla, mutta pohjaa ei tarvitse esipaistaa, paista vain piirakka täytteineen 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Vegaaniversio:
Käytä pohjan rasvaan maidotonta margariinia (=kasvisrasvaa esim. Keijun sininen), samoin vuoan voiteluun. Korvaa täytteen maitorahka silkkitofulla, tarvitset noin 200g (tai yksi paketti, jos on suunnilleen sen kokoinen). Tee piirakka muuten ohjeen mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti