tiistai 17. joulukuuta 2013

Tiramisumokkatäytekakku (GL)

Pari viikkoa sitten äidilläni oli syntymäpäivä ja tein hänelle tiramisumokkatäytekakun. Tein samanlaisen, tosin vähän isomman, keliakiakakun veljeni kihlajaisjuhliin, joten molemmat ohjeet tulevat tässä samassa. Kakuissa ei ole muuta eroa kuin pohjassa ja koossa.
Olen viime aikoina ihastunut mokkatahnaan täytekakun kuorrutteena, toimii yhtä hyvin mokkapalojen kuin kakkujen päällä! ;) Olen halunnut pitkään myös käyttää Valion suhteellisen uutta tiramisurahkaa, mutten ole oikein keksinyt missä. Tässä täytekakussa se toimii ihanana täytteenä.

Tiramisumokkatäytekakku (tavallinen)

Kakkupohja:
5 kananmunaa
2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi vähän kerrallaan ja sekoita varovasti. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (käytän usein myös grahamjauhoja) vuokaan (läpimitta 24 cm). Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia. Kokeile tikulla että kakku on varmasti kypsä.

Kakun täyte:
kostutukseen esim. appelsiinimehua
1 prk Saarioisen aprikoosimarmeladia
mokkatahna:
- 40g sulaa voita
- 1/2 dl kuumaa kahvia (sekoita 1/2 dl kiehuvaa vettä 1 tl pikakahvijauhetta)
- 2 rkl kaakaojauhetta
- 4 dl tomusokeria
2 prk (à 250g) mascarponejuustoa
2 prk (à 200g) Valion tiramisurahkaa
Kuorrutus:
100g voita/margariinia
1/2 dl kuumaa kahvia (sekoita 1/2 dl kiehuvaa vettä 1 tl pikakahvijauhetta)
4 rkl kaakaojauhetta
noin 6-8 dl tomusokeria
Koristeluun noin 1 dl kermaa ja valkosuklaata

Vinkki! Kakku kannattaa täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin se on mehukkaampi ja maut ovat ehtineet imeytyä.

Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Kostuta pohjat mehulla.

 Kokoa kakku:
1. Levitä alimman pohjan päälle ohut kerros aprikoosimarmeladia.
2. Tee mokkatahna: Sulata voi, sekoita siihen kuuma kahvi, kaakaojauhe ja tomusokeri. Levitä ohut kerros marmeladin päälle. Tahnan tulee riittää vielä toisen kerroksen väliin.
3. Sekoita yksi purkki mascarponejuustoa yhteen purkkiin tiramisurahkaa. Levitä se kokonaan alimman pohjan päälle.
4. Laita toinen kerros pohjan päälle. Levitä kostutetulle kakkulevylle ensin marmeladi, sitten mokkatahna.
5. Sekoita toinen mascarponepurkki tiramisurahkaan ja levitä se kerroksen päälle.
6. Laita ylin osa (kostutettuna) päälle.
7. Valmista mokkakuorrute: Sulata voi/margariini. Kaada kulhoon ja sekoita siihen heti kuuma kahvi ja sitten kaakaojauhe ja tomusokeri. Tomusokeria voi laittaa sen verran, että kuorrute on tahnamaista. Sitä ei kuitenkaan kannata laittaa enemmän kuin 8 dl, ettei kuorrutteesta tule liian imelää. Jos kuorrute ei ole tarpeeksi jähmeää, laita se hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.
8. Levitä mokkakuorrute tasaisesti kakun päälle.
9. Koristele kakku: Vatkaa kerma ja mausta sokerilla. Pursota kermaa kakun reunoille päällä ja alhaalla lautasen päälle. Käytä tähtityllaa, pursota haluamasi lainen reunus. Sulata valkosuklaata ja tee haluamiasi koristekuvioita tai kirjoita jotain.





Tiramisumokkakakku (GL)

Kakkupohja:
8 kananmunaa
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 1/2 dl gl-kaurajauhoja
1/2 dl tapiocatärkkelystä
gl-korppujauhoja kakkuvuoan jauhottamiseen

Vaahdota munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi vähän kerrallaan ja sekoita varovasti. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (GL!) vuokaan (läpimitta 26 cm). Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Kokeile tikulla että kakku on varmasti kypsä.

Anna kakun jäähtyä. Toimi kuten ohjeissa ylhäällä kakun täyttämisen suhteen, täytemäärä pitäisi olla riittävä myös tämän kokoiselle kakulle. Koristele haluamallasi tavalla. Tein tähän kakkuun koristeeksi napit sokerimassasta, koska veljelläni ja hänen kihlatullaan oli nappiteema. :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti