sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Monenlaista pullaa

Pulla on ihanaa, mutta jostain syystä muistan leipoa sitä aika harvoin. Minulla on varmaan alitajunnassani ajatus, että koska olen oppinut leipomaan pullaa, ei tarvitse sitä enää tehdä. Mistä sekin on oikein tullut...
Kanelituorejuustokierteet ovat yksiä lemppareitani, teen yleensä niitä, kun leivon pullaa. Täyte on bostonpullareseptistä, mutta teen sillä normaaleja kierteitä, koska bostonpulla jäi raa'aksi sen ainoan kerran kun kokeilin reseptiä...
Rahkapullat ovat myös herkullisia, olen joskus nähnyt jonkun leipovan sennäköisiä pullia, ja tehnyt niitä sitten itse. Jotkut kai lisäävät rahkaan muutakin, mutta minusta pelkkä rahka täytteenä on parhainta, koska silloin maku pääsee eniten esille.

Pullataikina

5 dl maitoa/ laktoositonta maitoa
1 pkt (50g) hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
noin 1,5 l jauhoja (4-6 dl vehnäjauhoja, loput hiivaleipäjauhoja)
2 dl öljyä

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva murentamalla se ensin. Sekoita suola, kardemumma, sokeri ja kananmuna joukkoon. Vatkaa sähkövatkaimella 6 dl jauhoja taikinaan, jotta seoksesta tulee paksumpi ja vellimäinen. Sekoita loput jauhot (tai niin paljon) kunnes taikina on taikinamainen. Lisää öljy ja alusta taikina kimmoisaksi (kun öljy on sekoittunut eikä taikina enää tartu sormiin, sen pitäisi olla valmis). Anna pullataikinan kohota lämpimässä noin tunnin ajan.
Vaivaa kohonnut taikina jauhoisella pöydällä, jotta ilmakuplat poistuvat. Tee mieleisiäsi pullia.

Persikkarahkapullat (n. 12-16 pullaa)

noin 1/3 puolen litran pullataikinasta
2 prk  (à 200g) sitruunarahkaa
säilykepersikoita (noin 4 puolikasta)
Voiteluun kananmunaa

Ota taikinasta noin 1/3 ja muotoile siitä pyöreitä pikkupullia. Kannaattaa tehdä aika pieniä, koska ne kohoavat vielä. Minulla tulee yleensä jättikokoisia, koska en osaa tehdä pieniä...
Anna pullien kohota pellillä pyyhkeen alla puoli tuntia. Kasta juomalasin pohja jauhoihin ja paina syvennys pulliin. Voitele pullien reunat munalla ja täytä syvennys rahkalla. Riippuen pullien koosta rahkaa menee eri määrä, mutta 2 prk rahkaa riitti minulla 12-16 pullaan. Leikkaa persikka siivuiksi ja laita jokaisen pullan päälle 2 persikkasiivua.
Paista pullat 200 asteessa 10-15 minuuttia.



Kanelituorejuustokierteet (n. 20 pullaa)

noin 1/3 puolen litran pullataikinasta
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
1 tl kanelia
kananmunaa voiteluun
raesokeria koristeeksi

Ota taikinasta noin 1/3 ja vaivaa jauhotetulla alustalla ilmakuplat pois. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 30 x 40 cm).
Valmista täyte notkistamalla tuorejuusto ja sekoita siihen sokerit ja kaneli. Levitä seos tasaisesti taikinalevyn päälle. Kääri levy pitkittäissuunnalta rullaksi ja leikkaa veitsellä siivuiksi. Laita pullat vuokiin ja kohota pellillä pyyheliinan alla puoli tuntia. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria koristeeksi. Paista pullat uunissa 200 asteessa noin 10-12 minuuttia.

Huom! Jos haluat tehdä koko taikinasta tuorejuustokierteitä, täytteen aineksia tarvitaan kolminkertainen määrä ja pullia tulee noin 60 kpl.

1 kommentti:

  1. Nämä on maistuneet monille kavereillekin! :) T. krista

    VastaaPoista