sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Brownies-leivonnaiset (GL)

Ihanan suklaisia ja hieman tahmeita, sellaisia brownies'en kuuluu olla. Jotkut pitävät hieman kuivemmasta versiosta, mutta minusta brownies't ovat parhaita, kun ne muistuttavat vähän mutakakun koostumusta. Ja mitä suklaisempi, sen parempi! ^^
Tämän reseptin löysin leipomisinnostukseni alkuvaiheessa, mutta se on edelleen paras brownies-resepti, jonka olen löytänyt. Olen muokannut sitä ja isontanut määriä, joten tämä ohje on kokonaiselle uunipellilliselle.
Jos haluaa jotain oikein suklaista, niin tätä kannattaa kokeilla, eikä tule pettymään! Edelleen yksi lempiresepteístäni. Tein tätä joskus jopa niin paljon, että muut siihen hieman kyllästyivät.. ^^'
Laitan mukaan myös gluteenittoman version. Koska koostumus on tarkoitus jäädä tahmeaksi ja pehmeäksi, tämä toimii oikein hyvin gluteeinittomana ja on varmasti keliaakikoille mieleen.

Brownies (uunipelti)

300g voita
5 dl sokeria
3 dl ruskeaa ruokosokeria
375g tummaa suklaata
3 rkl vaaleaa siirappia
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl grahamjauhoja
6 rkl kaakaojauhetta
6 kananmunaa
15 tippaa vaniljauutetta

* Jos teet gl-version, korvaa jauhot (siis vehnä-, hiivaleipä- ja grahamjauho) seuraavilla:
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
1 1/2 dl gl-kaurajauhoja.
Käytän välillä myös vain kaurajauhoja ja tavallisia gl-jauhoja, silloin tulee
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 1/2 dl gl-kaurajauhoja

Laita voi (pilkottuna), sokeri, tumma suklaa (paloina) ja vaalea siirappi kattilaan. Lämmitä miedolla/keskilämmöllä liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kattilan sisältö on tasaista massaa ja kaikki ainekset ovat sulaneet joukkoon. Anna jäähtyä vesihauteessa.
Sillä aikaa, kun suklaaseos jäähtyy, sekoita kaikki kuivat aineet (jauhot) keskenään. Vatkaa kulhossa kanamunat ja vaniljauute sekaisin. Vatkaa sitten jäähtynyt suklaaseos munavaahtoon. Lisää lopuksi siivilän läpi jauhot useammassa erässä. Sekoita erien välillä ja lopuksi, että taikina on tasaista.
Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Minun uunini on 60 cm leveä, joten jos uunisi on 50 cm leveä, taikinaa voi olla liikaa, eli kannattaa tarkkailla, kun tekee ensimmäistä kertaa.
Kaada taikina uunipeltiin ja tasoita. Paista uunissa 180 asteessa 25 minuuttia. Pinnan pitää olla rapea ja reunat irtoavat helposti paperista. Brownies'en kuuluu kuitenkin olla vielä sisältä kosteita ja tahmeita (mutta ei juoksevaa taikinaa).
Anna jäähtyä vuoassa ja leikkaa sitten paloiksi. Säilytä kylmässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti