tiistai 8. lokakuuta 2013

Mariannekakku GL

Veljeni sai muutama vuosi sitten keliakian, jolloin rupesin opettelemaan leipomista gluteenittomilla tuotteilla. Samoihin aikoihin myös kaverilleni todettiin keliakia, joten minulla on kaksi hyvää syytä leipoa gluteenittomia herkkuja. Useimmat tuotokset ovat syntyneet vain muuttamalla tavalliset reseptit gluteenittomiksi eli yleensä tarvitsee vaihtaa ainoastaan jauhot. Muut leipomisjutut ovat onnistuneet, mutta oikein hyviä gluteenittomia keksejä en ole tähän mennessä onnistunut tekemään, tosin en ole myös kauheasti kokeillut. Yleensä keksit rupeavat leviämään uunissa hirveästi, eikä makukaan ole ihan kohdallaan...
Joka tapauksessa, leivoin taas pitkästä aikaa gluteenitonta, koska kävin veljeni uudessa asunnossa. Minun oli tehnyt mieli mariannekakkua, joten leivoin sellaisen. Resepti on äitini, ja toimii yhtä hyvin normaalina kuin gluteenittomana.
Laitan oheen normaalin versionkin niin saavat muutkin kuin keliaakikot herkutella. ;)

Mariannekakku

200g pehmeää voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
1 dl kermaviiliä (puolikas 200g:n purkki)
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl gluteenitonta kaurajauhoa
2 rkl kaakaojauhetta
1 pss Marianne crush -rouhetta
Kuorrute 1:
100g tummaa suklaata
100g maitosuklaata
Kuorrute 2: (tein toisen, kun ärsytti että suklaa halkeili ekassa. Tämä kuorrute on jämäkkä, mutta sitä voi leikata ilman, että pinta halkeilee)
100g margariinia
75g tummaa suklaata
75g maitosuklaata
Koristeluun valkosuklaata

Huom! Jos haluat tehdä tavallisen kakun, käytä gluteenittomien jauhojen sijasta 3 dl vehnäjauhoja ja 1 dl hiivaleipäjauhoja. Muuten tee ohje samalla tavalla.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kermaviili ja mariannerouhe. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Kaada voideltuun rengasvuokaan (halkaisija 24 cm) ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kuorrutevaihtoehto 1:
Sulata tumma suklaa ja maitosuklaa vesihauteessa. Levitä jäähtyneen kakun päälle ja anna jähmettyä. Suklaakuorrute on kova, joten kannattaa ottaa se huoneenlämpöön ennen tarjoilemista, jos haluaa että kuori on pehmeämpi ja helpommin leikattava.

Kuorrutevaihtoehto 2:
Sulata margariini kattilassa. Ota se pois liedeltä ja sekoita siihen suklaat. Sekoita, kunnes suklaat ovat sulaneet ja kuorrute on tasainen. Levitä jäähtyneen kakun päälle. Kuorrute valuu, joten sitä voi lusikalla nostaa takaisin kakun päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa.

Koristele kakku esim. sulattamalla hieman valkosuklaata ja pursota sillä kuvioita kakun pintaan.

HUOM! Muistathan, että kun leivot gluteenittomia tuotteita, et voi käyttää tuotteita tai astioita, jotka ovat olleet aiemmin kosketuksissa tavallisten jauhojen tai muiden gluteiinia sisältävien tuotteiden kanssa. Työpöytä ja kakkuvuoka pitää samaten olla puhdas kaikista muruista. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti