sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Kahvisuklaamuffinssit

Hurahdin suunnilleen samaan aikaan kuppikakkuihin kuin ne alkoivat tulla suosituiksi eli jotain pari kolme vuotta sitten. En kauheasti tee eroa kuppikakkujen ja muffinssien välillä, koska yleensä kuorrutan muffinssitkin eli ne ovat samanlaisia kuin kuppikakut. Käytän myös nimityksiä sekaisin...
En oikein tiedä, mikä niissä kuppikakuissa viehättää... Ne ovat niin nättejä, kun ne on kuorrutettu ja koristeltu. Niitä on myös helppo varioida muuttamalla kuorrutusta ja koristelua. Kuppikakkujen teossa saa olla rauhassa luova, vähän samalla tavalla kuin täytekakkujen koristelussa, ainoastaan minikoossa. Tietysti kuppikakut ovat myös älyttömän hyviä, eihän niitä muuten tekisi. :)

Tällä kertaa kokeilin sekä uutta suklaamuffinssiohjetta että uutta kuorrutusta. Siitä on vähän aikaa kun olen viimeksi tehnyt suklaamuffinsseja, ehkä siksi ne maistuivat niin täydellisiltä. Muffinssin koostumus oli ihanan pehmeä ja ilmava, ja kukapa ei pitäisi mokkapalakuorrutuksen mausta. Muffinssiohje on aikoinaan tullut kotitaloudentunneilta; yhdellä ohjeella sai varioitua neljä erilaista muffinssia. En vain ole aiemmin tehnyt suklaaversiota. Kuorrutus on sekin vanha, otin sen joskus ylös blogista, kun etsin erilaisia kuorruteohjeita. Valitettavasti ei ole mitään käryä mistä sen löysin, kun tilanteesta on kulunut monta vuotta, enkä ole ottanut ylös nettisivua..

 

Kahvisuklaamuffinssit (n. 20 pientä/normaalia)

Muffinssit
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2 dl sokeria
1 dl kermaa
2 kananmunaa
100g sulatettua ja jäähdytettyä margariinia
1 dl kahvia (keitä 1 dl vettä ja lisää 2 tl pikakahvijauhetta)
100g tummaa suklaata rouhittuna

Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaakaojauhe ja sokeri keskenään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen, viimeisenä suklaarouhe.
Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia (minulla oli 20 minuuttia) uunin keskiosassa. Anna muffinssien jäähtyä ja tee kuorrute.

Kahvikuorrute (riitti noin 15 muffinssille)
1 rkl kaakaojauhetta
2 dl tomusokeria
2 rkl vahvaa kahvia
50g pehmeää margariinia
1 tl vaniljasokeria

Keitä kahvi (käytin pikakahvijauhetta ja kiehuvaa vettä) ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa pelkästään margariini kuohkeaksi, lisää sitten tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri edelleen vatkaten. Kaada viimeiseksi kahvi ja vatkaa. Kuorrute on hyvin löysää, joten sen kannattaa antaa jähmettyä jääkaapissa. Kuorruta muffinssit ja koristele esim. strösseleillä. Muffinssit on hyvä laittaa jääkaappiin hetkeksi ennen tarjoilua, jotta kuorrute ehtii jähmettyä muffinssien päälle.


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti