sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Herkulliset vohvelit

Vohveleita rupesin tekemään jo ennen kuin innostuin leipomisesta. Yläasteen kotitalouden tunnilla teimme niitä ja olen käyttänyt suunnilleen samaa ohjetta siitä lähtien. Yksinkertainen herkku on nopea tehdä, jos mitään ei ole valmiina jääkaapissa tai pakastimessa ja yllätysvieraita tupsahtaa kylään. Vohvelit ovat niin perusjuttu, että unohdan tehdä niitä, kun keskityn uusiin leipomuksiin, vaikka ne ovatkin niin hyviä, että ansaitsisivat tulla tehdyiksi useammin.
Syön nämä herkut yleensä vadelmahillon ja vaniljajätskin kanssa, tosin tällä kertaa söin ne pakastevadelmien ja jäätelön kera. Vadelmien kirpeys sopi ihanasti yhteen jäätelön ja vohvelin maun kanssa. :)

Vohvelit
2 kananmunaa
5 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl öljyä
Tarjoiluun: Esim. hilloa ja vaniljajäätelöä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki tavallisella vispilällä. Lisää taikinaan muut aineet ja sekoita vispilällä.
Paista vohvelit: Esilämmitä vohvelirautaa 2-3 minuuttia. Öljyä siveltimellä molemmat raudan paistopinnat. Mittaa sopiva määrä taikinaa alalevylle ja sulje kansi. Paista vohveli sopivan ruskeaksi (itse olen usein liian innokas ja enkä anna vohvelin ruskettua kunnolla, jolloin siitä tulee mukavan rapea. Yritän opetella tässä asiassa kärsivällisyyttä ^^). En mittaa aikaa, jonka annan vohvelin paistua, katson sitä kun siltä tuntuu. Sen oppii kun paistaa tarpeeksi monta kertaa, mutta vohveliraudan kuumudesta riippuen vohveli paistuu noin 2-3 minuuttissa.
Taikinan riittoísuus riippuu siitä, kuinka isoja vohveleita paistaa. Itse en jaksa tehdä täydellisiä vohveleita, vaan kaadan keskelle noin 2 keskikokoista kauhallista taikinaa. Taikina riittää ainakin minun tekniikallani viidelle hengelle, jolloin jokaiselle on suunnilleen neljä vohvelia. Kannattaa tehdä tuplataikina, jos syöjiä on paljon ja jokaiseen mahtuun monta vohvelia. :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti