Tämän tekoon ei periaatteessa kauan mene, mutta kastikkeen pitää vain yhdessä vaiheessa jäähtyä, joten riippuen aikataulusta kannattaa miettiä, tekeekö ensimmäisen osan edellisenä päivänä.
Ohje on tullut alun perin äitini työpaikalta, mutta se on kai otettu netistä jostain. Sinällään koostumus muistuttaa enemmän kermaa, joten sillä voi hyvin vaikka koristella piirakan laittamalla kastikkeen (vai pitäisikö puhua vaniljakermasta? :D) nätiksi keoksi luomuksen keskelle. Kastiketta tulee aika paljon, että riittää ainakin normaaliin pyöreään piirakkaan. Jos ei ole tulossa huomattava määrä vieraita, niin mieluummin kannattaa tehdä toinen satsi kun ensimmäinen loppuu, kuin että tekee tupla-annoksen kerralla.
Vaniljakastike (GL)
2 1/2 dl ruokakermaa (käytän tätä eniten) / kahvikermaa1/2 rkl maissitärkkelystä
3/4 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
1 vaniljatanko
2 1/2 dl kuohukermaa
Kaada pienehköön kattilaan ruokakerma/kahvikerma. Siivilöi maissitärkkelys joukkoon vähän kerrallaan samalla vatkaten vispilällä. Kaada sokeri ja sitten keltuaiset sekoittaen vispilällä koko ajan. Lisää vaniljatanko ja kuumenna sekoittaen koko ajan (voi käyttää vaikka samaa vispilää), kunnes kastike saostuu. Sen pitäisi pulpahtaa oikein kunnolla. Ensimmäisen pulpahduksen jälkeen keitä vielä 5 minuuttia. Anna kastikkeen jäähtyä +6 asteeseen. Annan sen ensin jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sitten laitan vielä jääkaappiin, jotta se on tarpeeksi kylmää. Ota vaniljatanko pois (sen voi pestä ja käyttää muutamankin kerran uudelleen).
Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Kaada vaniljakastike kermakulhoon ja sekoita nostellen, vaikka nuolijalla. Kun kaikki on sekoittunut, kastike on valmis tarjoiltavaksi valitun leipomuksen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti